2013/12/13

Varför ordet HEN behövs!!



I texten i bilden ovan står: "Sjuksköterskan är BVH:s nyckelperson. Hon utför den största delen av BVC:s arbetsuppgifter"

Jag stör mig så otroligt på att yrken är uppdelade mellan kön. Visst kan jag acceptera att statistiken säger att fler kvinnor arbetar som sjuksköterskor. Men i en lärobok borde det inte stå 'HON' som norm när man pratar om sjuksköterskor. Som om att man blir en kvinna bara för att man arbetar som sjuksköterska.
Ja, namnet sjuksköterska syftar faktiskt på en kvinna. Men det kanske öven där behövs ett nytt ord?
Många tror att feminism och jämnställdhet enbart kommer gynna kvinnorna. Men i så tusen många fall så gynnar det alla. Just i detta fall, där kvinnan är normen, så gynnar det definitift båda könen. En manlig sjukdköterska blir inte en HON bara för att han valt ett kvinnodominerande yrke.

Absout bästa argumentet man får höra om ordet HEN är ju att det betyder höna på engelska, och höna är ju namnet för en fågel av kvinnligt kön. HöHö!! Snälla, kom med ett bättre argument till varför HEN är farligt/dåligt eller vad det nu är som upprör så många människor med ordet. 

Jag anser att ordet fyller en funktion. När man vill prata om en människa, oavsett kön, men inte vill objektifiera personen till en 'DEN'.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar